9 vinkkiä hyvään hissipuheeseen

Blogikirjoitus on julkaistu 24.5.19 Helsingin Yrittäjien blogissa.

Helsingin Nuoret Yrittäjät HYNY järjesti toukokuussa Yritystä Stadiin! -tapahtuman etkot ravintola Brondassa. Maistuvan aamiaisen lisäksi nautimme pitchausmestarin, entisen HYNY:n hallituslaisen Pekka Nurmelan vetämästä hissipuhekoulusta.

Pekka on sarjayrittäjä, valmentaja ja yrityskummi, joka osallistui vuonna 2017 Leijonan luola -ohjelmaan napaten hissipuheellaan sijoittajan. Pekan Youpret-pikatulkkipalvelu keräsi vuonna 2018 noin 400 000 euron rahoituskierroksen ja valmistautuu parhaillaan seuraavaan kasvua vauhdittavaan rahoituskierrokseen. Lisäksi Pekalta voi tilata Positive Productions Oy:n kautta ohjelmistoja ja mobiilipalveluita.

hyny_mentorointiaamu

Tässä poimintoja Pekan antamista vinkeistä hyvään hissipuheeseen:

1. Vältä turhia yksityiskohtia. Älä pureudu yrityksesi historiaan tai taloustietoihin, saati muuhun epäolennaiseen nippelitietoon. Suurpiirteinen ”tuotan laadukkaalla palvelulla lisäarvoa asiakkaalle” ei kerro mitään – tiivistä, rajaa, poista turhia sanoja.

Erityisesti kannattaa välttää kertomasta asioita, mitä et vielä tee tai missä et vielä ole. ”Minulla ei vielä ole nettisivuja” herättää ikävämmän mielikuvan kuin ”voin laittaa sinulle sähköpostitse lisätietoja”. Älä myöskään venytä todellisuutta ja liioittele osaamistasi tai tuotettasi.

2. Hissipuhe on sosiaalisesti hyväksytyn pituinen. Älä johdata kuulijaasi harhateille usean minuutin luennolla, mutta käytä kuitenkin riittävästi aikaa olennaisen esille tuomiseksi. Aamun aikana 30 sekunnin hissipuhetta harjoitellessamme huomasimme monen kohdalla pitchauksen jäävän jopa paljon lyhyemmäksi, ”liian lyhyeksi”.

3. Anna kuulijan tunnistaa itsensä puheesta. Havainnollista assosiaatio, missä tilanteessa on paikallaan olla sinuun yhteydessä. Personoi hissipuhe kulloisenkin vastaanottajan mukaisesti – älä tarjoa kaikille kaikkea, ainakaan samalla tarinalla.

Huomioi myös vastaanottajan kieli. Älä oleta, että hän tietää ammattitermit, vaan puhu niin että kuulija ymmärtää. Esimerkiksi Pekka on huomannut kertoessaan tulkkauspalvelustaan, että monet luulevat palvelun tarjoavan myös tekstin kääntämistä, vaikka tulkkaus nimenomaan tarkoittaa puhutun kielen kääntämistä.

4. Määrittele itsellesi, ja puheessasi, ketä tavoittelet. Jos tavoitteenasi on saavuttaa kenet tahansa ”maksavan asiakkaan”, saatat ajaa itsesi ahdinkoon. Tarjoamalla alennuksia ja ”ensimmäinen ostos ilmaiseksi” -tarjouksia houkuttelet itsellesi asiakkaita, jotka eivät ole valmiita maksamaan tuotteestasi tai palvelustasi.

5. Personoi puheesi taitojasi hyödyntäen. Jos olet taikuri, lisää pieni temppu. Jos osaat näytellä tai laulaa, sovella hissipuheessa näitä taitoja. Lisää huumoria tai sanaleikkejä. Mutta lue yleisöäsi, kaikissa tilanteissa villit testailut eivät toimi. Huom: älä käytä sarkasmia.

Tietyissä tilanteissa hissipuheen tehokeinona voi käyttää tarinaa. Pekka kertoi, että Leijonan luola -ohjelmassa he aloittivat tulkkauspalvelunsa esittelyn koukuttavalla tarinalla: ”Oli myrskyinen yö, kun havahduin kesken unien puheluun. ’Täällä on hätätilanne’, lääkäri kertoi. ’Meidän pitäisi reagoida nopeasti, mutta emme tiedä onko potilaalla lääkeallergioita. Emme ymmärrä potilaan kieltä…”

6. Kylvä sanomaasi käyntikorteilla. Kun käytössä ei ole esimerkiksi PowerPointtia, käyntikortti antaa uudelle tuttavuudelle visuaalisen muiston sinusta ja vahvistaa yhteyttä. Myös sähköposti on hyvä tapa jälkimarkkinoida itseäsi: lähetä uusille tuttavillesi tapaamista seuraavana päivänä vaikka video tai pieni tietopaketti muistutuksena itsestäsi.

7. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin. Pekka käytti esimerkkinä tilannetta, jolloin oli noussut pitämään hissipuheensa sepalus auki. Herättäähän se huomion, mutta jäikö ihmisten mieleen juuri sillä toivomallaan tavalla?

8. Hallitse esiintymisjännitys. Monia jännittää ihmisten edessä puhuminen, ja se on ihan normaalia. Helpottavia vinkkejä: Keskity yleisössä yhteen ystävälliseen kasvoon. Älä pidä käsissäsi mitään, jos on riski että ne tärisevät. Puhu selkeästi ja rauhallisesti. Äläkä murehdi, vaikka jännitys vähän näkyisikin; suurin osa yleisöstä reagoi myötätunnolla esiintyjän jännitykseen.

9. Lopeta mieleenpainuvasti. Sano esimerkiksi yrityksesi iskulause tai joku hokema loppuun. Ja toista vielä ihan viimeiseksi oma nimesi ja yrityksesi nimi kertaalleen, nämä voivat muuten todennäköisemmin unohtua tai jäädä kokonaan kuulematta, jos mahdollisuus kuulla nimi on annettu vain kerran.

Kerro hissipuheessasi:

  • Mitä tarjoat
  • Kenelle tarjoat
  • Miten tarjoat

 

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: