Assistenttipalvelu: Hinta voi muodostua monella tapaa

Jo viimeksi yritystoimintaa aloitellessani tein ihan omastakin mielestä hyvän laskelman, miten assistenttipalvelun hinta – tai ylipäänsä yrittäjän tuntipalkka – voisi muodostua. Tästä laskelmasta lisää täällä >

Tuolla erittelin erinäisiä asioita, joita tuntihinnoittelussa tulee ottaa huomioon; erityisesti asioita, joita tulee eteen ja joista et voi laskuttaa: omaan yritystoimintaan liittyvä hallinnollinen työ (kuten markkinointi, taloushallinto, myyntityö ja tapaamiset jne.), lomat ja sairauspäivät, sekä tietysti ne hetket, jolloin et ole saanut kaikkea asiakastyöhön varattua aikaasi myytyä.

Nyt aiemman yrittäjäkokemuksen pohjalta olen huomannut myös yhden uuden näkökulman hinnoitteluun: pakettihinnat! Toki tuntihinta on selkeä ja joustava ratkaisu, ja tarjoan sitäkin edelleen, mutta tässä pakettihinnoittelun hyötyjä – sekä sinulle että asiakkaallesi:

  • Varaat asiakkaalle joka tapauksessa tietyn määrän tunteja kalenteristasi, jotta saat sovitut työt tehtyä. Näin ollen on hyvä sopia, että saat tuosta varatusta ajasta riittävän korvauksen, vaikkei koko ajaksi hommaa riitä – ethän ole kuitenkaan voinut myydä muuallekaan tuota tälle asiakkaallesi varaamaasi aikaa.
  • Asiakkaallesi voit tarjota pakettihinnassa vähän edullisempaa tuntihintaa. Näin asiakkaasikin on tyytyväinen pakettihinnoitteluun – pääsee kokonaisuudessa halvemmalla kuin tuntihinnoittelussa. Tässä toki on hyvä olla jotain pohjaa tuntimäärän arviolle; jos joka viikko toteutuva tuntimäärä on vain 2h ja veloitat pakettihinnassa 4h mukaan, alempi tuntihintakaan ei kompensoi tuota erotusta.
  • Tähän perustuu oma pakettihinnoitteluni: olen pystynyt tekemään aiemmista asiakaskeisseistäni analyysiä, miten paljon aikaa millaisiinkin tehtäviin menee. Näin pystyn perustelemaan asiakkaalleni paketoinnin tuntimäärät, ja lasken paketin niin, että kustannus asiakkaalle on mieluisa, mutta tiedän pystyväni esim. tehostamaan toimintaani ajan saatossa niin, että käyttämäni tuntimäärä vähenee, jolloin yhdelle työtunnille jakautuva tuntikorvaukseni nousee.
  • Pakettihinnoittelu tuo sinulle säännöllistä, ennustettavaa tuloa – liiketoimintasi kannattavuutta on helpompi seurata ja pitää tasapainossa.
  • Ja pakettihinnoittelu tuo myös asiakkaalle ennustettavuutta, se on helppo kirjata budjettiin ja laskut on helppo tarkastaa, kun hinta on aina sama.

Toki pakettihinnoittelussa on myös riskejä. Jos arvioit paketin tuntimäärän liian pieneksi, saamasi tuntikohtainen korvaus pienenee. Jos arvioit paketin tuntimäärän aivan liian suureksi, asiakkaasi ei ehkä tartu tarjoukseen. Siksi suosittelenkin aloittavalle yrittäjälle, että lähtee tuntihinnoittelulla liikkeelle – näin pystyy luomaan pohjaa datalle, johon perustuen myöhemmin pystyy arvioimaan käytettäviä tuntimääriä paremmin.

Menestystä hinnoitteluun!

Kommentoi