Yritysinfo ja liiketoimintasuunnitelma: Toiminimen perustaminen konkretisoituu

[Toiminimen_perustaminen_liiketoimintasuunnitelma_yritysinfo]

Sisältöä päivitetty 22.12.2020

Toiminimen perustamispäätös oli siis nyt tehty, ja edessä oli ensimmäinen konkreettinen askel kohti yrityksen perustamista. Tämä askel oli yritysinfoon osallistuminen:

 1. Valitse oman paikkakuntasi TE-toimisto.
 2. Etsi tapahtumakalenterista seuraava yrittäjyysinfo ja ilmoittaudu mukaan.

Yrittäjyysinfossa käsiteltiin yrittäjyyttä ja yrityksen perustamista sekä starttirahaa.

Yritysinfon tärkein anti, jos olet hakemassa starttirahaa:

 1. Jos olet työsuhteessa, sen tulee päättyä viimeistään päivää ennen yritystoiminnan aloittamista.
 2. Entinen työnantajasi ei saa olla ainoa asiakkaasi. Yritysinfossa sanottiin, että maksimissaan puolet liikevaihdosta saa tulla entiseltä työnantajalta, mutta kun tiedustelin asiaa vielä erikseen TE-toimistolta, he sanoivat, ettei sitä ihan niin tarkasti katsota. Pääasia, että tuloja tulee muualtakin kuin edelliseltä työnantajalta.
 3. Mitään liiketoimintaa – edes myynti- tai markkinointitoimenpiteitä – ei saa aloittaa ennen starttirahapäätöksen saamista. Älä siis lisää nettisivuillesi hinnastoa tai esitettä, äläkä muutenkaan mainosta toimintaasi ennen päätöksen saamista.
 4. Jotain yrittäjyyskoulutusta pitää hankkia joko jo ennen tai viimeistään yrityksen perustamisen jälkeen. Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto ja sen yhteydessä käydyt yrittäjyysopinnot riittivät omalla kohdallani, mutta myös esim. TE-toimisto järjestää ilmaisia koulutuksia.
 5. Ilmoitat starttirahahakemuksessasi yritystoiminnan arvioidun aloituspäivän. Tästä ilmoitetusta päivästä lähtien on kaksi viikkoa aikaa rekisteröidä yrityksesi.
 6. Starttirahahakemuksen liitteenä on toimitettava verovelkatodistus, joka tilataan Verohallinnon sivuilta. Kannattaa tilata tämä todistus jo heti yritysinfon jälkeen, mikäli olet perustamassa yritystä kolmen kuukauden sisään. Verohallinto postittaa todistuksen, joten on hyvä varautua postituksen aiheuttamaan viiveeseen.

Hyvä kooste yritysinfon sisällöstä löytyy tästä lomakkeesta, jolta löytyy myös yhteystiedot seuraavaan vaiheeseen, eli yritysneuvontaan ilmoittautumiseksi. Yritysneuvontaan voi ilmoittautua, kun liiketoimintasuunnitelma on tehty.

[Yritysinfo_liiketoimintasuunnitelma_Milla_Järvinen]

Liiketoimintasuunnitelman tekoon kannattaa varata aikaa

LTS oli yllättävänkin iso projekti. Luulin saavani sen huitaistua kasaan viikossa, mutta kyllähän se aikaa ja perehtymistä vaati. Vaikka liiketoimintasuunnitelma tuntui vain pakon edessä tehtävältä ”koulutyöltä”, huomasin jälkeenpäin, etten kaikkia näitä asioita olisi tullut edes ajatelleeksi ilman tuota ulkoista toimeksiantoa. Suunnitelman luotuani itsekin hahmotin paremmin, mitä olen tekemässä, kenelle ja millä markkina-alueella.

Koostin liiketoimintasuunnitelman osoitteessa liiketoimintasuunnitelma.com (sivusto ei ole enää käytössä). Toinen ehdotettu vaihtoehto olisi ollut Oma Yritys-Suomi -palvelu, mutta jostain syystä en saanut sitä kunnolla toimimaan… NewCo Helsinki tarjoaa hyvät pohjat liiketoimintasuunnitelmaan ja samalla perustamisoppaan aloittavalle yrittäjälle täällä >

Liiketoimintasuunnitelman osa-alueita ovat:

 1. Liikeidean tiivistelmä
 2. Osaamisesi arviointi
 3. Tuotteiden ja palvelujen esittely
 4. Asiakkaiden ja markkinoiden analysointi
 5. Markkinoiden ja kilpailijoiden analysointi
 6. Oman yrityksesi kuvaus
 7. Kirjanpidon ja talouden suunnittelu
 8. Laskelmien teko
  • Rahoituslaskelma
  • Kannattavuuslaskelma
  • Myyntilaskelma

Erityisen paljon tuskan hikeä aiheuttivat kilpailijakartoitukset sekä hinnoittelun laskeminen. Tässä yhteydessä tulikin ensimmäistä kertaa laskettua konkreettisesti, paljonko mistäkin työstä tulisin veloittamaan.

[Liiketoimintasuunnitelma_Milla_Järvinen]

Hyvällä hinnoittelulla katetaan kulut, huomioidaan työn määrä ja pysytään kilpailukykyisenä

Kun mietin tuntitaksaani, tuli laskelmissa ottaa huomioon, etten voi käyttää jokaista kuukauden työtuntia palkalliseen työhön. Asiakastöidenhän lisäksi joudun tekemään yritykseni markkinointia, asiakastapaamisia, kirjanpitoja ja muita paperitöitä, joista kukaan ei minulle maksa.

Siispä kuvitteellisen kuukausipalkkani tuli olla hieman yläkanttiin omiin tarpeisiini nähden. Kun tuohon kuukausipalkkaan lisäsin vielä kuukauden kulut, ja jaoin tästä kaikilla kuukauden työtunneilla tuntipalkan, sain suuntaa antavan arvion minulle kannattavasta tuntitaksasta.

Käytännön esimerkki:

 • Yläkanttiin arvioitu kuukausipalkka 3000€
 • Kuluja arviolta 500 €/kk
 • Työtunteja keskimäärin 21pv x 7,5h = 157,5 h/kk

-> Tuntitaksa 3500 / 157,5 = 22,22 €/h

Ja tähän kun ottaa sitten huomioon sen, etten noita kaikkia 157,5 tuntia pysty käyttämään palkallisiin asiakastöihin, ja todennäköisesti kaikkina kuukausina en edes saa asiakastilauksia täyttä optimaalista määrää, pyöristin tuntitaksani 30 €/h. Tämä pitää hinnan kohtuullisena asiakkaalleni, mutta mahdollistaa oman työsketelyni.

Muutenkin laskelmissa on hyvä arvioida kulut ja tuntitaksa vähän yläkanttiin, koska myöskään lomista ja satunnaisista sairaspäivistä et saa mitään korvauksia – näiden päivien hävityt tunnit pitää saada korvattua muina työpäivinä tienatuilla roposilla.

Ps. Hinta kannattaa aina ilmoittaa muodossa xx € + alv xx %, koska varsinkin kuluttajakaupassa hinta tulkitaan muuten arvonlisäverot sisältäväksi kokonaishinnaksi.

[Liiketoimintasuunnitelma_hinnoittelu_Milla_Järvinen]

Seuraavaksi kohti yritysneuvontaa ja starttirahahakemusta

Kun liiketoimintasuunnitelma oli viimein valmis ja pääsin varaamaan aikaa yritysneuvontaan, puski jo kesälomat päälle ja Helsingin uusyrityskeskuksesta olisi saanut ajan vasta kesäloman jälkeen. Onneksi yritysinfossa oli kerrottu, että myös lähiseudun uusyrityskeskuksesta voi varata ajan yritysneuvontaan, jos omasta kaupungista ei sopivan nopeasti aikaa löydy. Sainkin ajan yritysneuvontaan Espoosta jo parin päivän päähän – hui kuinka nopeasti asiat yhtäkkiä edistyivätkään! Ensi kerralla luvassa vinkkejä sitten yritysneuvontaan ja starttirahahakemuksen tekoon…

milla_txt

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Yritysinfo ja liiketoimintasuunnitelma: Toiminimen perustaminen konkretisoituu

 1. Erinomainen kirjoitus!

  Tarvitsetko apua yritysvakuutuksen hankintaan tai haluatko selvittää tarkemmat hinnat? https://kodinplaza.fi/ avulla tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: