Yritysneuvottelu ja starttirahahakemus

[Toiminimen_perustaminen_yritysneuvottelu_starttirahahakemus]

(Artikkelia päivitetty 5.7.2018)

Nyt kun liiketoimintasuunnitelmani oli viimein kasassa, sain varattua ajan yritysneuvotteluun, jota vaaditaan tehtäväksi ennen starttirahan hakemista. Yritysneuvottelusta sovitaan usein oman paikkakunnan uusyrityskeskuksen kanssa, mutta tarvittaessa on sallittua käydä lähipaikkakunnankin keskuksessa. Itsehän en kesälomakauden vuoksi saanut Helsingistä aikaa, joten onneksi Espoon puolelta se järjestyi hetkessä.

Ennakkoon jännitin kovasti tapaamista, ja mietin, ymmärtääkö neuvoja suunnitelmiani ja ajatuksiani oikein. Jokseenkin epämääräiset toimittajan ja tuottajan tittelit ja ”hipihtäviin” arvoihin pohjautuva ajattelutapani eivät välttämättä tavoittaisi vakivirassa istuvaa toimistokonkaria.

Turhaan kuitenkin pelkäsin: neuvoja oli erittäin ymmärtäväinen ja jopa innostunut suunnitelmistani ja ajatuksistani. Lähinnä hän vain kyseli jotain lisätietoja ja täydennyksiä liiketoimintasuunnitelmastani. Kunhan olet paneutunut oman liiketoimintasuunnitelmasi tekoon ja perustellut asiat hyvin itsellesi, ei niiden perusteleminen ulkopuoliselle ole sen vaikeampaa.

Neuvoja sanoi hyvästellessään valmistelevansa TE-keskukselle positiivisen lausunnon liiketoimintasuunnitelmastani, jotta minä voisin laittaa starttirahahakemukseni eteenpäin. Jo kotimatkalla bussissa googlailin, miten se hakemus sitten laitetaan ja kuinka nopeasti se käsitellään.

[Yritysneuvottelu_Starttirahahakemus_MillaJarvinen]

Ennakoi starttirahahakemuksen vaatimat liitteet

Kuten jo aikaisemmin kerroin, starttirahahakemuksen liitteeksi vaadittava verovelkatodistus kannattaa laittaa tilaukseen jo hyvissäajoin. Se ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi, mutta posti ottaa oman aikansa toimituksessa, joten itseäni ainakin harmitti, että tilasin todistuksen vasta tuossa kotimatkabussissa. Sain siis laitettua starttirahahakemuksen eteenpäin vasta päivien kuluttua yritysneuvottelusta, kun todistus oli kolahtanut postiluukustani.

Lisäksi hakemuksen mukana on toimitettava liiketoimintasuunnitelma laskelmineen, ja lainalupaus pankista tai muulta luotonantajalta, mikäli ulkopuolisen rahoituksen saanti on edellytys toiminnan aloittamiselle.

Itse olin laskelmissani katsonut, että pystyäkseni maksamaan itselleni alkuun jonkunlaista korvausta työstäni (eli ottamaan yksityisottoja yrityksen tililtä), minun tulee ottaa yritykselle jokusen tonnin laina. Käytännössä annoin itse lainan yritykselleni, ja tehdäkseni kaiken niin selkeästi kuin mahdollista, loin yksinkertaisen lainalupaus-dokumentin, jossa lupasin myöntää lainan toiminimelleni. Tämän dokumentin allekirjoitin ja liitin sitten starttirahahakemukseen.

(Jälkeenpäin tosin laina miellettiin kirjanpidossa yksityissijoitukseksi eikä lainaksi, kun toiminimestä on kyse. Tuollaista laina-dokumenttiakaan ei siis olisi tarvinnut tehdä.)

[Starttirahahakemus_MillaJarvinen]

Varaa starttirahahakemuksen täyttämiselle aikaa

Starttirahaa haetaan TE-palvelujen Oma asiointi -palvelun kautta. Jos hakeminen ei verkon kautta jostain syystä onnistu, on se mahdollista myös paperilomakkeella.

Lomakkeelle täytetään kaikenlaista tietoa, kuten:

 • Henkilö- ja yhteystiedot
 • Starttirahakausi, eli mille ajalle tukea haetaan
  • Starttirahaa voi hakea max 6kk kerralla, ja tässä teet myös päätöksen, minä päivänä yritystoimintasi alkaa (eli milloin starttirahakausi alkaa). Yrityksesi tulee olla rekisteröity viimeistään kahden viikon kuluttua tässä ilmoitetusta aloituspäivämäärästä.
 • Erittelyt työkokemuksestasi ja mahdollisesta yrittäjäkokemuksestasi
 • Kuvaus yritystoimintaa tukevasta koulutuksestasi
  • Itse laitoin tradenomi-ammattikorkeakoulututkintoni.
 • Suunnitellun yrityksen nimi ja yhteystiedot
  • Itse olin laittanut nimeksi T:mi Milla Järvinen, mutta eihän se sitten toteutunutkaan, kun en erikseen Kaupparekisteristä (maksullista) toiminimeä hakenut – nimeksi jäi siis automaattisesti virallinen ”Yksityinen elinkeinonharjoittaja Milla Järvinen”. Nimen ilmoittaminen hakemuksessa turhaan ei kuitenkaan näyttänyt haittaavan.
 • Yritysmuoto ja toimiala
  • Toimialan valinta oli haastavaa, mutta lopulta päädyin luokkaan ”9003 Taiteellinen luominen”, jonne freelance-toimittajat luokitellaan. Tutustu toimialaluokitukseen rauhassa. (Sittemmin olen vaihtanut luokitukseksi ”82110 Yhdistetyt toimistopalvelut” kun toimittajan hommat ovat jääneet vähemmälle, ja olen keskittynyt enemmän tuottajan ja assistentin töihin.)
 • Liikeidean ja tuotteiden/palvelujen kuvaukset
 • Kaikenlaista muuta infoa liiketoiminnasta, mutta jos/kun niistä kerrotaan jo liiketoimintasuunnitelmassa, ei lomakkeelle niitä tarvitse (onneksi) täyttää.
 • Kuvaus kirjanpidosta ja talouden suunnittelusta
 • Ruksitaan liuta ei-vastauksia ”Starttirahan myöntämisen estävät etuudet” -kohtaan, ja täydennetään tarvittaessa lisätiedoilla.
  • Itse esim. täydensin kohtaa, jossa sanoin, etten saa palkkaa, että irtisanoudun päivätöistäni heti starttirahapäätöksen saatuani niin, että työsuhde päättyy ja kaikki korvaukset on maksettu yrityksen perustamispäivään mennessä.

Sitten vaan lisätään liitteet ja vakuutetaan annetut tiedot oikeaksi, ja hakemuksen voi lähettää. Oi mikä helpottunut ja samanaikaisesti jännittynyt olo tulikaan – nyt ei enää ole paluuta, kun ensimmäinen virallinen lomake yrityksestä on laitettu eteenpäin!

[Starttirahahakemus_yritysneuvottelu_MillaJarvinen]

Viimeiset viilaukset starttirahahakemukseen hoituvat sähköpostilla

Sain pian hakemuksen lähettämisestä sähköpostin TE-toimistosta, jossa he kertoivat hakemuksen käsittelyaikataulusta. Lomien takia käsittely hieman kuulemma viivästyisi, mutta laitoin heille vielä vastausviestiä, jossa toivoin pikaista käsittelyaikaa. Ennen palkkatöistä irtisanoutumistahan odotin, että saan starttirahapäätöksen, ja koska irtisanomisaikani oli yksi kuukausi, piti starttirahapäätös saada kuukautta ennen toiminimeni perustamista.

Lisäksi tuossa ensimmäisessä sähköpostissaan he kysyivät uusyrityskeskuksen neuvojani nimeä, jotta he voivat tilata häneltä lausunnon liiketoimintasuunnitelmastani ja tapaamisestamme. He antoivat myös toimintaohjeita pyytäen lisäksi CV:ni ja oleelliset työ- ja opiskelutodistukset alaan ja yrittäjyyteen liittyen, jotka toimitin pikaisesti.

Sain viestin hyväksytystä starttirahapäätöksestä sähköpostiini. Mikä helpotus! Olin tietysti jo ehtinyt pelkäämään, että mitä tekisin, jos en saisikaan starttirahaa. En ollut keksinyt tuohon skenaarioon ratkaisua. Onneksi ei tarvinnutkaan; sain hyväksyntäsähköpostin perjantaina, jännitin viikonlopun yli ja irtisanouduin maanantaina. Kotiin tultuani paperi hyväksynnästä odotti postiluukussani.

Voi sitä jännityksen määrää, mitä starttirahapäätöksen odottaminen, irtisanoutuminen ja tulevaisuuden suunnitelmieni kertominen pomolle aiheuttivat. Samalla kutkuttava innostus ja toisaalta pelko pärjäämisestä painoivat niskassa. Onneksi pomo ymmärsi ja hyväksyi tilanteen, ja asiat loksahtivat paikoilleen.

Jäljellä olikin sitten enää viimeinen paperisouvi: perustamisilmoituksen jättäminen. Siitä lisää ensi kerralla…

milla_txt

PS. Kuulin huhupuheita, että starttirahan jatko saattaa riippua hakemuksesi ajankohdasta. Itselläni ajankohdat olivat otolliset: aloitin starttirahan loppuvuodesta, joten jatkohakemus ajoittui alkuvuoteen, jolloin starttirahan määrärahat ovat vasta annettu. Jos starttirahalle hakee jatkoa loppuvuodesta, saattavat määrärahat olla jo lopuillaan, ja jatko voi jäädä saamatta… Huomioi siis tämäkin starttirahaa hakiessasi, mikäli mahdollista!

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: