Toiminimen laskelmat ja verot

[Toiminimi_Laskelmat_Alv_velvollisuus_MillaJarvinen]

(Artikkelia päivitetty 24.5.2018)

Nyt vasta onkin sitten painavaa asiaa luvassa, mutta ei anneta sen häiritä. Koitan tässä selvittää mahdollisimman kattavasti mutta silti selkeästi, mitä laskelmia seuraan toiminimeni taloushallinnon puolesta ja mitä nämä luvut käytännössä tarkoittavat. Mennäänpä siis suoraan asiaan.

Lataa tästä Excel-pohja käyttämiini laskelmiin >

Toiminimen tulot ja menot muodostavat liikevoittosi (tai -tappiosi)

Aluksi arvioidaan yrityksen tuloja ja menoja. Olen Exceliin antanut pari eri myyntiluokkaa (esim. itselläni nämä ovat toimitustyöt, tuottajan työt ja assistenttipalvelut) ja rivejä eri asiakkaille, mutta voit muokata rivit omiin tarpeisiisi sopivaksi. Syötä keltaisiin soluihin arvioimasi kuukausittaiset tulot, mitä kultakin asiakkaalta uskot kuukaudessa saavasi, niin näet ”Liikevaihto”-rivillä kuukausittaisen liikevaihtosi.

Kuluista eli menoista olen Exceliin listannut jo jokusen yleisimmän menoerän. Annoin YEL:stä ja vakuutuksista jo suuntaa antavat summatkin, mutta nämä määräytyvät tosiaan lopulta omien tarpeidesi perusteella. Syötä soluihin arviot kuukausittaisista kuluista, niin näet ”Liikevoitto”-rivillä kuukausittaisen tilanteesi: jäätkö voitolle vai tappiolle.

Muista päivittää arviot toteutuneisiin lukuihin aina, kun olet saanut kirjanpidosta viimeisimmät raportit. Näin Excel elää ja pysyy ajan tasalla, ja sinä näet mahdollisimman ajankohtaisen arvion firman tilanteesta ja tulevasta.

Lue lisätietoja mm. YEL:stä ja muista kuluista arvioineen aikaisemmasta blogitekstistäni ”Tutkimusretki yrittäjyyteen”.

[Toiminimi_Laskelmat_MillaJarvinen_01]

Kassavirtalaskelmalla pidät huolen siitä, ettei rahasi lopu kesken

Seuraavaksi Excelissä on yksinkertaistettu kassavirtalaskelma. Tähän laskelmaan syötetään sinisiin soluihin kuukausittain edellisen kuukauden toteutumat (kirjanpidon raporttien perusteella):

  • paljonko tilillä oli kuukauden lopussa rahaa,
  • paljonko jäi myyntisaamisia (eli mistä laskuista odotat vielä maksua asiakkailtasi), ja
  • paljonko jäi ostovelkoja (eli mitkä laskut ovat jo kirjanpidossa, mutta maksat ne vasta myöhemmin).

Excel laskee sitten automaattisesti seuraavien kuukausien arviot, miten tilin tilanne vaihtelee, kun otetaan huomioon nykyinen tilanne sekä tulevat tulot ja kulut, saamiset ja velat.

Lisäksi ”Omat nostot” -rivillä voit kokeilla, miten omaan käyttöön nostamasi rahat vaikuttavat tilin tilanteeseen, eli paljonko uskallat sieltä nostaa ilman, että rahat jossain vaiheessa loppuvat kesken. Lisäinfoa omista nostoista myös aikaisemmassa blogipostauksessani ja tarkennusta niiden käyttäytymisestä kirjanpidossa myöhemmin.

Muista varautua maksamaan veroja – tuloverot, ennakkoverot ja arvonlisäverot

”Ole valmis maksamaan” -laskelmalla olen arvioinut, paljonko olen velkaa verottajalle, etten pääse tuhlaamaan kaikkia yrityksen varoja ja jää sitten ongelmiin, kun verojen maksun aika koittaa.

Veroja on kahta tyyppiä: arvonlisäveroa ja tuloveroa. Tutustu näihin veroihin blogitekstissäni ”Tutkimusretki yrittäjyyteen”. Lyhyesti:

  • Maksat myynneistäsi arvonlisäverot verottajalle, mutta voit vähentää niistä ostojesi sisältämät verot. Nämä maksetaan 1-12 kertaa vuodessa.
  • Jos ilmoittaudut ennakkoperintärekisteriin, maksat tuloverosta ennakkoveroa 2-12 kertaa vuodessa.

Olen Excelissä arvioinut tuloveroprosentin alakanttiin 15 %, mutta tämä kannattaa tarkistaa esimerkiksi Verohallinnon veroprosenttilaskurilla. Excelissä verokertymät kasvavat kuukausittain koko vuoden – muokkaa laskelma vastaamaan omia ennakkovero- ja alv-kausiasi.

Kannattaako arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröityä?

Olen kertonut jo aikaisemmassa postauksessa yleisesti arvonlisäverosta. Arvonlisäverovelvolliseksi ilmoittautumisesta tein alla olevan kaavion:

[Toiminimi_Laskelmat_Alv_velvollisuus_MillaJarvinen]

  • Jos arvioit toiminimesi liikevaihdon (eli kokonaismyyntien) jäävän alle 10 000 euroon 12 kuukauden ajalta, sinun ei tarvitse rekisteröityä verovelvolliseksi.
  • Jos raja ylittyy, epäröit, tai jopa haluat ottaa alvin mukaan (itse halusin, koska käytännössähän se on vain läpikulkuerä, eikä tuosta liikevaihdosta koskaan tiedä), niin voit kyllä hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.
  • Jos et ole rekisteröitynyt verovelvolliseksi, ja tuo raja ylittyykin, joudut pulittamaan verot takautuvasti. Tämä on paha takaisku, koska et ole kuitenkaan veloittanut veroja asiakkailtasi – tämä koituu siis täysin sinun maksettavaksi.
  • Jos olet rekisteröitynyt alv-velvolliseksi, ja liikevaihtosi jääkin alle 30 000 euroon, saat huojennusta maksettavasta alvista.

Riippuen liiketoimintasi suuruudesta sinun tulee siis maksaa verottajalle alv-velkasi 1-12 kertaa vuodessa. Nyt Excelissä alv-velka kertyy koko vuoden ajan lopuksi kerralla maksettavaksi, mutta voit muokata kaavan vastaamaan omia tarpeitasi.

Lisäksi Excelissä käytetään karkeaa arviota, että kaikista myynneistä maksetaan 24 % alv, kuin myös lähes kaikista ostoista. Tämä ei kuitenkaan pidä yleensä paikkansa, joten tarkistathan kuukausittaisen alv-velkasi kirjanpidon raporteiltasi, niin Excel vastaa paremmin todellisuutta. Nuo arviot ovat vain antamassa suuntaa, mikä loppuvuoden tilanteesi tulee olemaan – ja paljonko sinun silloin tulisi olla valmis maksamaan veroja.

Tilinpäätösennakolla arvioit viranomaisille ilmoittamasi liikevaihdon ja tuloksen

Excelin loppuun olen laittanut vielä koosteen tilinpäätösennakosta. Tässä Excelissä tilikaudeksi on siis laitettu 1.1.-31.12.2018, mutta muokkaa pohjaa omiin tarpeisiisi toimivaksi.

Tilinpäätösennakosta näkee suoraan omiin arvioihisi perustuvat luvut tilikauden liikevaihdosta, kuluista ja lopullisesta verotettavasta tuloksesta eli liikevoitosta (tai tappiosta). Näitä tietoja kysyvät esim. Verohallinto kun ilmoittaudut rekistereihin, TE-toimisto kun haet starttirahaa ja vakuutusyhtiöt kun kilpailutat vakuutuksia. Kannattaa seurata miten tulosarvio muuttuu, ja tarvittaessa tehdä muutoksia esim. ennakkoveron täsmäytystä varten.

Lisäksi lisäsin loppuun tilikauden voiton, eli mitä tienasit verojen jälkeen omaan taskuun. Toki tästä summasta pitää vielä vähentää jo tilikauden aikana tekemäsi yksityisnostot, eli ihan viimeiseksi laitoin vielä kaavan, joka laskee paljonko nostettavaa voittoa sinulle jäi tilikauden jälkeen jäljelle.

Aikamoista suunnittelua, eikö? Mutta kun tuon Excelin täytät ja tutkit sitä, hahmottuu itsellesikin liiketoimintasi ja budjetointi paremmin. Toivottavasti siitä on sinulle apua!

Tässä vielä uusiksi tuo linkki, mistä voit ladata Excelin käyttöösi >

Ensi kerralla voitaisiin ottaa astetta kevyempi aihe, eli to-do-listaa siitä, mitä kaikkea piti yrityksen perustamisen jälkeen tehdä, kilpailuttaa ja sopia, jotta firma saatiin kunnolla käyntiin. Esimerkiksi vakuutuksista voisin jokusen sanasen kertoa…

milla_txt

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: