Toiminimen perustamispaperit

[Toiminimen_perustamisilmoitus]

(Artikkelia päivitetty 20.7.2018)

Edessä viimeinen toiminimen perustamisen paperisota: perustamisilmoitus. Ennakkoon hieman pelkäsinkin tätä hetkeä (enkä vähiten siksi, että kun nämä paperit lähtevät eteenpäin, paluuta ei ole: minusta tulee virallisesti yrittäjä).

Pelko oli turhaa. Papereiden täyttäminen olikin lopulta melko yksinkertaista, kunhan pistää merkille nämä asiat:

[MillaJarvinen_Toiminimen_perustamisilmoitus_1]

Yrityksen nimen valinta

Perustamisilmoituslomakkeella Y3 kysytään ensimmäisenä yrityksen nimeä. Vaikka tiesin, etten ole rekisteröimässä yritykselleni nimeä, vaan toimin omalla nimelläni, laitoin tähän varmuuden vuoksi ehdotuksia ”toiminimelleni”.

Ehkä ne olisi voinut jättää tyhjäksikin, mutta se tuntui oudolta, joten tein tämän (turhan) työn.

Julkiset yhteystiedot

Oli kuumottavaa, että yritykselle vaadittiin posti- tai käyntiosoite. Koska en tässä vaiheessa halunnut maksaa erillisestä postilokero-osoitteesta, jouduin pistämään lomakkeelle kotiosoitteeni. Ahdistavaa? Kyllä. Väistämätöntä? Jep.

Onneksi sen verran googlailin etukäteen, että löysin monesta paikasta suositukset jättää puhelinnumero pois näistä julkisista yhteystiedoista. Usein uudet rekisteröidyt yritykset saavat hullut määrät soittoja ties mistä vakuutusfirmoista ja muilta palveluntarjoajilta, joten nyt vältyin niiltä täysin. Laitoin julkisiin tietoihini siis vain vaaditun osoitteen, sähköpostiosoitteeni ja kotisivuni.

Tilikauden valinta

Koska pistin yrityksen pystyyn kesken vuotta (syyskuun alusta), jouduin selvittelemään tilikaudenkin valintaan liittyviä kysymyksiä. Tilikausi on helppo päättää vuoden loppuun (1.1.-31.12.), mutta kannattiko tämä ensimmäinen tilikausi laittaa päättyväksi tämän vuoden loppuun vai ensi vuoden loppuun?

Selkein löytämäni perustelu oli, että tilikauden päättävä tilinpäätös teettää aina paljon työtä, joten mitä harvemmin sen voi tehdä, sen parempi. Siispä valitsin ensimmäiseksi tilikaudekseni 1.9.2016-31.12.2017; ensimmäistä kertaa joudun tilinpäätöksen kimppuun siis vasta ensi vuoden jälkeen, huh!

Huom: Vasta nyt jälkikäteen selvisi, ettei toiminimiyrittäjän tarvitse tehdä tilinpäätöstä, jos tilikausi on vain kalenterivuosi. Kannattaa siis valita se heti, mikäli mahdollista. Bloggasin ensimmäisen tilikauteni tilinpäätöksestä täällä.

[MillaJarvinen_Toiminimen_perustaminen_pohdintaa]

Mitkä rekisterit?

Koska en halunnut rekisteröidä virallista toiminimeä, vaan työskennellä vain omalla nimelläni, minun ei tarvinnut tehdä ilmoitusta Kaupparekisteriin. Siksi selvisin perustamisilmoituksesta ILMAISEKSI.

Ilmoittauduttava oli kuitenkin arvonlisäverovelvolliseksi ja ennakkoperintärekisteriin.

  • Näihin vaadittiin arvioita kuluvan kalenterivuoden liikevaihdosta, ensimmäisen tilikauden liikevaihdosta sekä ensimmäisen tilikauden verotettavasta tulosta.
  • Lisäksi piti ilmoittaa muut tulot kalenterivuonna. Itse ilmoitin tässä saamani palkkatulot ennen yrityksen perustamista ja starttirahat yrityksen perustamisen jälkeen loppuvuodelle.

Laskelmat piti siis tässä vaiheessa vielä viimeistellä, että osasin arvioida liikevaihtoja ja tuloksia. Avaan laskelmapohjiani lisää tuonnempana, niin saat sitten niistäkin jotain pohjaa.

Toimialan valinta

Kaupparekisteriin saa ilmoittaa useammankin toimialan (ja yleensä sinne loppuun lisätään vielä se vakio ”kaikki laillinen liiketoiminta”), mutta Verohallintoon ilmoitetaan vain yksi päätoimiala. Tämän valinta oli haastavaa, koska tarjoan niin monipuolisia palveluita (toimittajan ja tuottajan töitä, viestintää ja assistenttipalveluja…).

Koska oli valittava se toimiala, jota yritys pääasiassa harjoittaa, ja minulla oli tiedossa vasta pääasiassa toimittajan töitä, päädyin freelance-toimittajat kattavaan toimialaan 90030 Taiteellinen luominen. Tätähän voi muuttaa sitten myöhemmin tarpeen tullen.

Sittemmin olenkin vaihtanut luokitukseksi 82110 Yhdistetyt toimistopalvelut kun toimittajan hommat ovat jääneet vähemmälle, ja olen keskittynyt enemmän tuottajan ja assistentin töihin.

Kirjanpidon muoto

Myös kirjanpidon muoto piti valita jo tässä vaiheessa. Vaihtoehtoja toiminimellä olisi yhdenkertainen kirjanpito (eli kirjataan tulot ja menot silloin kun ne tilillä näkyvät) tai kahdenkertainen kirjanpito (eli kirjataan tulot ensin kun myyntilasku tehdään ja uudelleen sitten, kun summa näkyy tilillä jne.).

Olen itse töissäni seurannut aina kahdenkertaista kirjanpitoa, joten hahmotan sen selkeämmin, ja sen avulla on myös helpompi seurata tilannetta (mitä rahaa on vielä tulossa ja menossa). Valitsin siis sen.

[MillaJarvinen_Toiminimen_perustamisilmoitus_valmis]

Valmista!

Paperit vaan postiin ja jännityksellä odottamaan, mitä tuleman pitää. Pari viikkoa piti postia vahdata, mutta lopulta saapui se Verohallinnon kuori ilmoituksineen: ”Tervetuloa Verohallinnon uudeksi yritysasiakkaaksi”. Jipii!

Seuraavaksi voisinkin mennä sitten syvemmin noihin laskelmiin ja veroasioihin, niin rupeaa olemaan tukeva paketti kasassa toiminimen perustamisohjeista. Tässä alla vielä kooste koko siitä prosessista, kun haetaan starttirahaa ja halutaan perustaa toiminimi:

Yritysinfo ja liiketoimintasuunnitelma -> yritysneuvottelu ja starttirahahakemus -> perustamisilmoitus

milla_txt

Advertisement

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: