Kuinka löytää asiakkaita? Tee työsi hyvin, selkeytä sanomasi, älä luovuta

Yrittäjän arki on aikamoista myllerrystä, kun ainakin itselläni välillä kalenteri humisee tyhjyyttään ja alkaa mietityttämään, mistä sen leivän saisi pöytään.

Tällainen hetki oli taas käsillä kuukausi sitten, ja kuten usein noissa tilanteissa, aloin jo miettimään että pitääkö tässä palata palkkatöihin, eikai tästä yrityksestä kuitenkaan ollut mihinkään.

Sitten heikoimmalla hetkellä alkoi tapahtumaan. Sain kaksi yhteydenottoa vanhoilta työkavereilta, jotka molemmat tarjosivat keikkaa – toinen pienempää ja toinen isompaa. Yhtäkkiä näkyi taas valoa tunnelin päässä, ehkä tämä sittenkin saadaan kannattamaan…

Tee työsi hyvin ja jää ihmisten mieleen, se palkitsee aina tavalla tai toisella

Olen aina pyrkinyt tekemään parhaani, mikä ikinä työnkuvani on ollutkaan. Tämä on kerännyt kehuja jo töissä ollessani, mutta tuottaa tulosta myös yllättävän pitkälle jälkikäteen.

Nämä kaksi entisten työkavereiden yhteydenottoa olivat tulosta sekä siitä, että olin jäänyt molemmille mieleen ahkerana ja kivana työkaverina, mutta myös siitä, että olin käynyt moikkaamassa näitä vanhoja työkavereita vuosia senkin jälkeen kun olin työpaikalla lopettanut. Olin jäänyt heidän mieleensä, ja kertonut heille myös nykyisestä työtilanteestani vinkaten, että saa ottaa yhteyttä jos jelppi koskaan tulee tarpeeseen.

Aina se ei toki vaadi hyvin tehdyn työn lisäksi sen enempää. Viikko sitten minuun otti yhteyttä toisen vanhan työpaikan kautta tutuksi tullut silloinen hallituksen puheenjohtaja. Olin siis työskennellyt hänen kanssaan vain hallituksen kokouksissa itse sihteerinä toimien, mutta selvästi olin tehnyt jotain oikein, kun olin jäänyt mieleen noinkin vähällä yhteistyöllä.

Kannattaa aina antaa parastaan ja olla ihmisille ystävällinen, koskaan ei tiedä kuinka monipuolisesti sinut vielä palkitaan.

Kuinka-saada-asiakkaita

Ole aktiivinen ja sinnikäs – joskus tulokset näkyvät vasta kuukausien päästä

Kun yrittäjyyden tulevaisuus horjui, päätin uudistaa tapani viestiä yrittäjyydestäni. Aikaisemmin olin yrittänyt selittää, mitä kaikkea olen tehnyt ja mitä kaikkea voisin tehdä, mutta nyt päätin tuotteistaa koko paletin kaikkien ymmärtämään muotoon: tarjoan assistenttipalveluja, tarkemmin taloushallinto-, organisointi- ja viestintäpalveluja.

Tähän määrittelyyn päädyin oikeastaan yhden verkostoitumistapahtuman myötä. Kun piti useamman kerran illan aikana kertoa vasta tapaamilleni ihmisille mitä teen, löysin lopulta tämän rajauksen. Helppo ja yksinkertainen kuvaus porautumatta sen tarkemmin yksityiskohtiin. Jos joillain oli tarvetta tai kiinnostusta palveluilleni, osasivat he itse kysyä tarkentavia kysymyksiä, kun ymmärsivät heti mitä teen.

Tämä tuotteistaminen oli paikallaan myös uusia asiakkaita metsästäessä. Tietysti päivitin nettisivut ja somekanavat uuden viestin mukaiseksi, mutta myös työhakemuksissa (hain uusia asiakkaita myös avoimien työpaikkojen kautta) oli helpompi kertoa, mitä teen ja missä kaikessa voin olla avuksi.

Myyntityöni oli kuukauden ajan sinnikästä: hakemuksia lähti useita viikossa, joskus jopa useita päivässä. Välillä meinasi lannistua, kun monista paikoista ei kuulunut mitään ja lopuista vain kieltäviä vastauksia. Mutta yksi tuotti tulosta lopulta, vaikka olinkin jo saanut ensin ”tällä kertaa päädyimme toiseen hakijaan” -viestin. Vaikka se itse hakemani paikka täytettiin, tarvetta olikin enemmälle, ja tarjoukseni löysi oikean paikkansa ja aikansa.

Aina ei kannata tyytyä ”ihan hyvään”, voi jäädä paitsi ”täydellisestä”

Onneksi en luovuttanut ja lähtenyt hakemaan vain palkkatöitä. Vaikka kuukausipalkkaisessa turvasatamassa työskentely jonain päivänä voikin olla itselleni täydellinen vaihtoehto, ei se sitä ainakaan vielä ole.

Lähdin yrittäjäksi, jotta saan itse päättää millaista työelämää haluan elää. Milloin työskentelen, miten työskentelen, ja mitkä ovat työtehtäviäni. En luovuttanut, ja nyt saan elää juuri omanlaistani elämää.

Kun heittää tarpeeksi verkkoja vesille, kyllä jostain lopulta nappaa. Jos ei, on syytä katsoa peiliin ja uudistaa jotain – oli se sitten tarjoomaa, tuotteistusta tai hintaa.

Mutta syötille on annettava aikaa houkutella saalista. Jos kalastusteemaan lopetetaan, niin sanotaan vaikka näin: heitä syötit veteen ja anna veden pinnan tasaantua. Kun tuntuu siltä ettei mitään tapahdu, voi juuri seuraavassa hetkessä napata ;)

Advertisement

One thought on “Kuinka löytää asiakkaita? Tee työsi hyvin, selkeytä sanomasi, älä luovuta

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: