Toiminimen toiminnan aloitustoimet

(Artikkelia päivitetty 22.11.2017)

Kun toiminimi on perustettu ja starttirahaa virtaa kassaan, voidaan käydä työn touhuun! Maksavien asiakkaiden toimeksiantojen lisäksi tekemistä riittää oman toiminimen kanssa, varsinkin alussa:

Suunnittele markkinointikanavasi ja -materiaalisi

  • Suunnittele ja julkaise nettisivut (päivitystyö on toki jatkuvaa, mutta alkuun vaaditaan astetta suurempi panostus). Tämä vaatii todennäköisesti myös kuvauksia; vähintään yksi hyvä kasvokuva olisi hyvä olla, sitä voit käyttää sitten kaikissa julkaisuissasi ja some-kanavissasi.
  • Suunnittele ja tilaa käyntikortit (- ajoissa! Itsellä tuli aika kiireinen aikataulu, kun sain käyntikortit painosta päivää ennen uusien yrittäjien verkostoitumistapahtumaa.)
  • Ennen kaikkea suunnittele tai tilaa logo, niin saat sen mukaan kaikkiin materiaaleihisi ja nettisivuille.
  • Suunnittele logolliset asiakirjapohjat myös laskuille ja dokumenteille, esim. tarjouksille.
  • Perusta sosiaalisen median kanavat ja päivitä kaikki omat profiilisi yrityksesi linkeillä. Mene mukaan myös esim. oman alasi Facebook-ryhmiin ja osallistu keskusteluun.

[MillaJarvinen_kayntikortit_logo]

Hoida hallinnon perusteet kuntoon

 • Liity yrittäjien työttömyyskassaan kolmen kuukauden kuluessa yritystoiminnan aloittamisesta. Vaihtoehtoja SYT tai AYT.
 • Omassa tapauksessani, kun työvälineinä on vain läppäri ja puhelin, olivat ostokseni siinä. Lisäksi piti hommata netti- ja puhelinliittymä, mutta helpolla pääsin näiden alkuinvestointien kanssa.
 • Perusta yritykselle pankkitili.
 • Luo yrityksellesi sähköpostiosoite ja päivitä sähköpostisi allekirjoitus.
 • Ja ne vakuutukset…

Mitä (yleisimpiä) vakuutuksia tarjotaan toiminimelle?

Ensin oli googlailtava eri vakuutusyhtiöitä (suurimpia esim. IfOpFenniaLähiTapiola ja Turva) ja lähetettävä heille tarjouspyynnöt. Sitten jokainen yhtiö kyseli erikseen lisätietoja arvioidusta liikevaihdosta ja muista yksityiskohdista. Lopulta näistä tarjoajista valitsin parhaan – omassa tapauksessani sen tarjoajan, joka vaikutti rennoimmalta ja selkokielisimmältä vakuutusesittelijältä (eikä ollut sieltä kalleimmasta päästä).

Vakuutukset kun ovat yksi niistä asioista, joita on hyvin vaikea ymmärtää. Lopulta huomaatkin maksaneesi vuosia jostain, mistä et olisi vahingon sattuessa edes hyötynyt. Siksi halusinkin käydä ihan paikan päällä keskustelemassa tarjotuista vakuutuksista, että oikeasti ymmärrän, onko minulla niille juuri nyt tarvetta ja millaisissa tilanteissa niistä olisi oikeasti hyötyä.

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on tärkein ja ainoa pakollinen hankittava vakuutus. Tämän vakuutuksen saa otettua minkä tahansa vakuutustarjoajan ohessa (joko suoraan heiltä tai heidän yhteistyökumppaniltaan), joten riittää kun mainitset tästä vakuutustarjouspyynnön yhteydessä. Vakuutusmaksu perustuu vakuutusyhtiöstä riippumatta vain ilmoittamaasi vuosituloon, eli tätä ei tarvitse kilpailuttaa.

Tapaturmavakuutus kattaa sekä työ- että vapaa-ajan tapaturmien korvaukset, kun vakuutus otetaan yksityiselle elinkeinonharjoittajalle (eli toiminimelle). Tapaturmavakuutuksen hinta perustuu samaan ilmoitettuun vuosityötuloon kuin YEL:kin, lisäksi maksussa huomioidaan työn tapaturma- ja ammattitautiriski sekä yrityksen luottoluokitus. Tällä vakuutuksella korvataan siis tapaturmien aiheuttamat tarpeelliset sairaanhoitokulut, päivärahat ja tapaturmaeläkkeet, haittarahat, kuntoutus ja hautausapu.

Matkustajavakuutukseni on voimassa kaikkialla maailmassa työ- ja lomamatkoilla kattaen kaikki aiheutuneet hoitokulut sekä mahdolliset matkan peruuntumisesta tai myöhästymisestä aiheutuneet kulut. Matkatavarat sain vakuutettua jo kotivakuutukseni yhteydessä.

Yritysvakuutus, joka sisältää oikeusturvan ja vastuuvakuutuksen, tuo turvaa ollessasi vahingonkorvausvastuussa henkilö- ja esinevahingoissa ja auttaa oikeudenkäyntikuluissa.

Yritysturva turvaa yrittäjän palkkatuloja, eli jos kuolema korjaa tai joutuisin työkyvyttömäksi, vakuutuksesta saisin (tai omaiseni saisivat) määrittelemiäni palkkatuloja vastaavaa korvausta määritellyn ajan.

Sairauskuluvakuutus korvaa kuluja, jotka aiheutuvat sairastumisesta; esim. kuluja lääkärikäynneistä tai sairaalapäivämaksuista. Tapaturmavakuutushan korvaa vain tapaturman aiheuttaneita kuluja, joten tällä vakuutuksella katetaan normaalin sairastumisen kuluja. HUOM: Tämä vakuutus ei ole vähennyskelpoinen toiminimen kirjanpidossa, eli kulut menevät omasta henkilökohtaisesta kukkarosta.

[Toiminimi_vakuutukset_Milla_Jarvinen]

Mitkä vakuutukset ovat relevantteja?

Tietysti riippuu täysin omasta tilanteestasi ja tarpeistasi, mitkä vakuutukset ovat tarpeellisia juuri sinulle. Kun vakuutusneuvojan puheilla käy, rupeaa helposti huolestumaan, miten pahasti tässä elämässä voikaan käydä ja miltä kaikelta pitäisikin suojautua. Otin suosiolla pari päivää mietintäaikaa ennen vakuutuksien hyväksymistä, jotta ehdin omassa rauhassa pohtia ja punnita, mitkä tilanteet olisivat niitä pahimpia ja oikeasti tässä hetkessä todennäköisimpiä.

Toki sairastumiset ja työkyvyttömyydet ovat mahdollisia kenelle tahansa, ja kenet tahansa voi haastaa oikeuteen, mutta itse perusterveenä ja erittäin harvoin lääkärihoitoa tarvitsevana päätin nyt ensalkuun ottaa vain ne kaikista olennaisimmat vakuutukset. Eihän yksittäinen vakuutus mitään hulluja maksa, ainakin kun jakaa vuosimaksun 12 kuukaudelle, mutta yllättäen useammasta pienestä vakuutuksesta muodostuukin astetta isompi loppulasku.

Päädyin siis ottamaan nyt alkuun vain tapaturmavakuutuksen ja matkustajavakuutuksen tuon pakollisen YEL-vakuutuksen lisäksi. Sormet ristissä toivotaan, että pysyn nyt sitten terveenä enkä aiheuta mitään vahinkoja toisille. Heti vaan kun liiketoiminta kantaa, otan varmaan noita muitakin vakuutuksia – pieni hinta lopulta siitä, että saa suurta turvaa pahimmalla hetkellä.

 

Siinäpä sellainen paketti näistä yrittäjän alkutoimista. Kyllä on pitkä matka tultu jo nyt, helpotus että arki on tässä pikkuhiljaa rutinoitunut ja voi keskittyä enemmän asiakkaisiin oman toiminimen hallinnon sijaan. Vielä yksi suurempi kokonaisuus on kuitenkin tässä blogissa käymättä läpi: kirjanpito. Ajattelin kirjanpidon perusteisiin ja joihinkin yksityiskohtiin pureutua sitten seuraavaksi. Ei mikään kevyt blogaus siis tulossa…

milla_txt

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Toiminimen toiminnan aloitustoimet

 1. Hei ja kiitokset kattavasta vakuutuserittelystä. Haluaisin kuitenkin huomauttaa että noista esimerkiksi sairaskuluvakuutus ei ole toiminimiyrittäjälle vähennyskelpoinen kulu, asia joka jokaisen alkavan yrittäjän tulee ottaa huomioon.

  ”Liikkeen- tai ammatinharjoittaja taikka maataloudenharjoittaja ei voi maksaa palkkaa itselleen. Liikkeen- tai ammatinharjoittaja taikka maataloudenharjoittaja ei siten voi myöskään saada itseltään tuloverolain 69 §:ssä tarkoitettuja verovapaita henkilökuntaetuja. Vastaavasti hän ei myöskään voi vähentää niiden kustannuksia elinkeinotulostaan.

  Liikkeen- tai ammatinharjoittaja taikka maataloudenharjoittaja ei voi edellä mainitusta syystä voi vähentää itselleen ottamansa sairauskuluvakuutuksen maksuja elinkeinotulostaan. Hän voi kuitenkin vähentää itselleen muulla tavoin järjestämänsä työterveyshuollon kustannuksia Verohallinnon ohjeen Yrittäjän työterveyshuollon kustannukset verotuksessa mukaisesti.”

  1. Kiitos kommentista, erittäin hyvä huomio! En tullut ajatelleeksikaan, etteikö sairauskuluvakuutusta saisi vähentää. Pitääpä tutkia asiaa ja korjata hieman kirjanpitoa. Suurkiitokset avusta!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: