Yrittäjäksi, kevytyrittäjäksi vai palkkatöihin?

Noniin, nyt kun tiedätte, miksi päädyin pohtimaan yrittäjyyttä, voimme edetä seuraavaan vaiheeseen: mitä vaihtoehtoja minulla on asiakkaan laskuttamiseksi, ja mitä nämä vaihtoehdot vaatisivat minulta? Näitä vinkkejäni voit hyödyntää vähän omasta toimialastasi riippuen; koska itse tarjoan vain palveluja, nämä tekijät olivat minulle olennaisia, mutta esimerkiksi suuren varaston tai koneinvestointeja vaativalle yrittäjälle lista pohdittavista asioista on paaljon pidempi…

Palkkatöihin?

Perinteinen vaihtoehtohan on tehdä töitä verokortilla palkansaajana saaden työntekijän sairaslomat, terveydenhuollon, vuosilomat ja ties mitkä edut. Tätä vaihtoehtoa minulla ei ollut omalle yritystoiminnalleni, mutta mietin kyllä, tekisinkö toimittajan ja tuottajan hommia sitten vain sivutoimisesti, ja päätoimisesti olisin palkkatöissä. Aikani avoimia työpaikkoja selattuani huomasin kuitenkin, että nyt on aika itsenäistyä – kaipaan enemmän vastuuta ja vapautta työskentelyyni.

Kevytyrittäjäksi?

Siispä seuraavaan helppoon vaihtoehtoon: kevytyrittäjyys. Toimitan verokorttini kevytyrittäjyyspalvelulle, he hoitavat kaikki paperihommat, ja itse vaan laskutan asiakkaitani työskennellen yrittäjämäisesti, mutta silti palkansaajana. Kuinka simppeliä!

Olisin varmaan päätynytkin tähän vaihtoehtoon, jos olisin päättänyt pitää päivätyöni ja tehdä toimittajan ja tuottajan hommia vain sivutoimisesti testatakseni, saako idea tuulta alleen. Intuitioon luottavana ihmisenä tunsin kuitenkin, että nyt jos koskaan on aika pistää all-in: jätän päivätyöt ja lähden toden teolla katsomaan, kuinka pitkälle pääsisin ihan oikeana yrittäjänä. Iik!

owlturd_emotion_logic

Yrittäjäksi siis!

Päätoimiseksi yrittäjäksi lähtemistä puolsi myös mahdollisuus hakea starttirahaa – sitä kun ei saa jos on vain sivutoiminen yrittäjä, tai vaikka kevytyrittäjä. Jostain kuulin myös, ettei starttirahaa saa, jos on jo kerran toiminut yrittäjänä. Kuitenkin toisaalta kuulin, että jos vaan kyseessä on täysin eri yritys ja vielä eri toimialalla, voi starttirahaa saadakin. Kannattaa siis varmistaa tämä vielä TE-toimistosta, jos oma tilanteesi askarruttaa.

Starttirahan lisäksi nämä alla listatut asiat rohkaisivat minua lopulliseen perustamispäätökseen (kannattaa silmäillä listaa omasta näkökulmasta – osuisiko jotkin näistä asioista omallekin kohdallesi?):

  • Olin juuri hankkimassa uutta läppäriä, joten sopivasti saankin laitettua hankinnan yrityksen kirjanpitoon ja hyödynnettyä koneen alv-vähennyksen – kuin myös tietysti kaikki muut yrityksen kulut.
  • Tradenomi-taustani ja työkokemukseni ovat luoneet vahvan perustan yritystoiminnan ymmärtämiselle ja simppelin kirjanpidon itsenäiselle hoitamiselle.
  • Olen luonnostani melko tarkka rahasta, ja osaan elää pihistellen vaikka tilillä olisikin (juuri nyt) rahaa. Yrittäjälle erittäin hyvä ominaisuus!
  • Minulla oli jo valmiiksi tiedossa yksi asiakas ja referenssejä osaamisesta, joten en ihan tyhjän päälle lähtenyt rakentamaan yritystoimintaani. Lisäksi olin ehtinyt jo jonkun verran verkostoitumaan, mikä tietysti helpottaa uusien asiakkaiden löytämistä ja tunnettuuden kasvattamista.
  • Jos kaikki ei menisikään ihan putkeen, minulle on kertynyt jo hieman säästöjä, ja sain myös kuulla yrittäjän jälkisuojasta: Kun yrittäjä siirtyy palkansaajasta yrittäjäksi, hänellä on 18 kuukauden ajan oikeus saada työttömyyspäivärahaa yrittäjyyttä edeltäneen palkkatulon perusteella. Tuolloin yritystoiminta pitää tosin lopettaa tai keskeyttää täysin, mutta tämä lohdutti pohdiskellessani mahdollista worst case scenariotani.

owlturd_life_plan

Vielä ennen päätöstä riitti pohdittavaa (ja laskettavaa)

Ensimmäinen huolen aihe: miten siedän epävarmuutta töiden riittämisestä ja tulevaisuudessa pärjäämisestä? Tähän kannattaa varautua ja miettiä omalta kohdalta, kestääkö kantti. Itsekin olen taipuvainen huolestumaan, mutta kun yrittäjyyttä on pyöritellyt tarpeeksi kauan ja tarpeeksi monelta kantilta, rupeaa kokonaiskuva olemaan jo kirkas: mitä kaikkea saan vs. mitä kaikkea saatan menettää.

Oma puntarini kallistui voiton puolelle – vaikka kaikki menisi päin prinkkalaa, en jää velkaa kenellekään, voin lopettaa kaiken yritystoiminnan, ja yrittäjyydestä jää sen verran vankka työkokemus, että luulisi palkkatöitä jossain vaiheessa taas irtoavan.

Toinen pohdittava: mikä yritysmuoto? Tämä tuli päätettyä nopeasti. Toiminimi on helppo ja yksinkertainen yritysmuoto, helppo ja halpa perustaa (itse asiassa ilmainen, kun rekisteröidyin vain verovelvolliseksi ja ennakkoperintärekisteriin, enkä kaivannut Kaupparekisterin suojaa yrityksen nimelle) ja toiminimen kirjanpidon pystyn helposti hoitamaan itse. Verotuksellisesti toiminimi on ”huonompi” muihin yritysmuotoihin verrattuna, mutta toistaiseksi, kun haluaisin saada vain itseni elätettyä ilman sen suurempia yritystuottoja, toiminimi riittää tarpeisiini vallan mainiosti.

Ja vielä viimeinen (muttei todellakaan vähäisin) vaihe: laskelmat. Tein hurjia Exceleitä ja tutkimuksia ympäri verkkoa selvittääkseni, mitä kaikkia kuluja yrittämisestä syntyy, ja paljonko pitäisi vähintään tienata, jotta pysyisin elossa. Lisäksi tutkin käytännön asioita, kuten miten yrityksen perustaminen sitten tehdään, miten yritystoiminnan voi lopettaa, ja kaikkea siltä väliltä.

Ajattelinkin seuraavan blogipostauksen tehdä tästä tutkimusretkestä ja löydöksistäni – ei sitten Sinun tarvitse tehdä samaa työtä (tai ainakin löydät kaikki linkit täältä yhdestä paikasta). Ensi kertaan siis!

milla_txt

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Yrittäjäksi, kevytyrittäjäksi vai palkkatöihin?

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: